15 February 2012

Lawatan sambil masak di dapur :)

Ok kali ni lauk mencabar skit la, tp kena call mama 10x tanya pasai resipi :D

Menu 1: Asam pedas ikan pari

Bahan2:
1. Bawang merah 9biji ditumbuk lumat







2. Cili blend 1.5 sudu besar
3. 1 biji bawang besar
4. 1 kuntum bunga kantan
5. 2 batang bendi






6. 4 ketul ikan pari






7. Air asam jawa (agak2 sepanjang stgh ibu jari) campur dgn air.






8. Gula secukup rasa
9. Garam secukup rasa


Cara2:


1. Tumis bawang merah yang ditumbuk dgn cili blend sehingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air
3. Masukkan bendi sehingga agak lembut
4. Masukkan air asam jawa
5. Masukkan ikan pari
6. Masukkan bunga kantan
7. Masukkan ~15 daun kesum
8. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Inilah hasilnya - YUMMY


Menu 2: Sayur kobis masak kicap

Bahan2:

1. Sayur kobis
2. Kicap
3. Cili hidup
4. Kicap
5. Udang kecil
6. Bawang merah 2 biji
4. Bawang putih 2 ulas
5. Bawang besar 1 biji

Cara2:
Tumis bawang2. Masukkan udang kecil. Masuk air, masuk kobis, cili hidup dan kicap.

Hasil :






Lauk sampingan- keropok ikan...goreng ajew.. hehe

Hasil:







- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

  1. masak asam tumis tu kalau tambah -serai/halia/daun kesum + belacan sikit dan bahan bahan kat atas lagi superb. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... ye ke kak ida...ok2 nnt ana try :) thx for the tips :)

      Delete