30 March 2012

Last night's homecooked dinner -> Fish, Tofu, Vegetables (Ikan, Tauhu, Sayur)

Yesterday I took opportunity to go back early from office as I have no office projects to work on. Bukan selalu dpt balik awal mcm ni. So I arrived at home around 545pm. Lepak2 tgk tv, tgk buku resipi then teringat yg hari tu ada beli ikan bawal putih sbb konon nk buat ikan masak chuan  (yup2 resipi yg hg bagi kt aku tu Hip). So I decided to do it. and 2 other meal was mix vege (sayur campur) and also spicy tofu and enchovies (tauhu dan bilis masak sambal-resipi hentam)

So here are the recipes and pics. :) 

Menu 1: Ikan masak Chuan (courtesy of Hip)

Bahan-bahan
  1. 3 ekor ikan bawal putih, saiz sederhana
  2. 1 biji bawang besar, hiris
  3. 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  4. 1 biji cili merah, buang biji, hiris dan dadu halus - smlm mcm malas nk hiris halus so hiris mcm biasa :P
  5. 3 camca besar plum sos - I used 'Life' brand - it is highly recommended
  6. 1 camca besar sos tiram
  7. 1 cawan air
  8. Sedikit kicap air
  9. Gula secukup rasa
  10. Hirisan daun bawang sebagai hiasan

Cara-cara
  1. Ikan disiang, cuci bersih, kelar sedikit dan lumur dengan secubit garam, serbuk lada sulah dan sedikit kunyit serbuk. 
  2. Goreng hingga kuning keemasan, toskan dan susuh dalam pinggan sesuai.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia. ( I didn't use halia as I have none in my kitchen last night). Tumis hingga wangi. 
  4. Masukkan cili, sos plum dan sos tiram, kacau rata dan masukkan air. Biar mendidih. 
  5. Tambah gula secukup rasa dan kicap cair. 
  6. Masak hingga pekat.
  7. Tuang atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun bawang dan hidangkan segera selagi hangat.. (Daun bawang pn tkdak smlm, so tk pakai jgk :p )
Hasilnya


sedaaaapppp tapi termasak cair sbb nk kuah lebih. 

Notakaki: Hari tu hubby bwk blk byk Life punya sauce and paste - blackpepper, kari kapitan, plum sauce etc2 (Free lah katakan :P free pn sbb dh nk expired thn ni) . And so far dh try most of them and mmg sedap sgt, tk perlu nk tambah garam+gula byk sgt pn sbb dh mmg sauce/paste tu sedap. So nxt time, tk perlu la look after other brands lagi, coz Life mmg sedap! :) (berapa byk sedap daaaa...hahaha.. kena support hubby's company....tp sumpah tk tipu mmg sedap (lg sekali))


Menu2 : Tauhu & Bilis masak sambal.

Bahan-bahan
  1. 2 ketul tauhu - dipotong saiz kecil mengikut firasat masing2. hehehe..
  2. 1 labu bawang besar - dipotong bulat2
  3. Sambal - yg mama bwk dr SP tu dh habis n sbb belender masih blum beli, so aku guna Adabi punya ja
  4. Ikan Bilis - ikut suka byk mana nak letak
  5. Sos tiram - dlm 2 sudu besar
  6. Sos tomato  - dlm 2 sudu besar
  7. Gula
  8. Garam


Cara-cara
  1. Goreng tauhu dan bilis secara berasingan
  2. Tumis bawang dan sambal (make sure sambal tu dh masak dan jgn smp hangit)
  3. Masukkan sos tiram, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Kalau nk tambah Maggie secukup rasa pn bole (aku mmg supporter kuat bnda alah ni..hehe)
  4. Masukkan tauhu dan bilis yg digoreng td. Gaul dan gorengkan sekali.

Hasilnya



Menu 3: Sayur Campur 


Hmmm...tk perlu kot nk cerita panjang, rasa mcm semua org tau ja mcm mana nk masak ni. hehe...potong2 semua sayur (aku beli yg dh potong siap2 kt jusco sbb nk express..hehee..ada carrot, mushroom, kobis, cili hijau), goreng ngan sos tiram ja. Tp smlm tak rendam su'un lepas tu bila goreng dia jd mcm bihun.hahha.. sori la, hubby br bgtau kena rendam actually. sori ya, inilah akibat dulu2 jarang masuk dapuq. :P


Hasil


No comments:

Post a Comment